mar 25, 2016 Domáce tipy 0 komentárov

Máte v spálni problém s prachom? Skúste toto

Koľko času strávite priemerne v spálni? 7, 8, 10 hodín? Každopádne dosť na to, aby ste sa zaujímali o to, kde spávate. A jedným z veľkých nepriateľov v spálni je aj prach. Arcinepriateľ alergikov, astmatikov, ale aj zdravých ľudí. Chcete sa ho zbaviť? Aj keď máte za sebou celú armádu prachoviek, čističov či handričiek, nikdy sa vám ho nepodarí úplne sa zbaviť. Môžete však urobiť tieto opatrenia, aby ste minimalizovali jeho silu a množstvo. Ako na to?

Máte v spálni problém s prachom? Skúste toto

Holé podlahy

Ak to myslíte s bojom proti prachu vážne, musíte robiť aj odvážne kroky. Jedným z nich, ktorý je veľmi účinný, je zbaviť sa svojich kobercov. Tie sú doslova magnetom pre prach. Nechajte si drevenú či laminátovú podlahu a vytierajte ju pravidelne aspoň raz týždenne a pozor, nezabudnite vytrieť aj pod posteľou. Ku posteli si môžete dať malý sektorový koberec, nech vaše prvé kroky sú príjemne mäkké a teplé.

Zatvárajte skriňu

Áno, aj vtedy, keď sa ráno ponáhľate, neviete, čo si máte obliecť a utekáte na autobus, nájdite si tú sekundu a zatvorte dvere. Prečo je to dôležité? Je to podobné ako s kobercami – oblečenie prach doslova priťahuje. Ďalším spôsobom, ako môžete bojovať s prachom, je zabaliť sezónne oblečenie do nepriepustných obalov.

Dávajte si pozor, kedy vetráte

Vždy keď otvoríte okno, robíte deň otvorených dverí pre prach, peľ, jemné mikročastice špiny, hmyzu a podobne. Jasné, vetrať musíte, no ak nechcete pozvať dnu prašnú búrku, vetrajte vtedy, keď je vonku bezvetrie a tieto častice nerozháňa vietor po uliciach. Výhodu majú tí, ktorí bývajú v prírode a majú čistejší vzduch.

Dávajte si pozor na vlhkosť vzduchu

Vlhkosť vzduchu vo vašej spálni je veľmi dôležitá nielen pre vás, ale aj pre prach. Ak máte príliš suchý vzduch, prach si to užíva a ako keby sa začal množiť. Preto si zaobstarajte vlhkomer a pravidelne kontrolujte hodnoty. A aká je ideálna vlhkosť vzduchu? Od 40 – 60 %, ak ste mimo týchto hodnôt, je lepšie, keď si zaobstaráte odvlhčovač či zlvhčovač vzduchu.

Opatrne so záclonami

Túžba po súkromí je v spálni takmer pre každého tak nejako automatická. No čo už automatické pre veľa ľudí nie je, že si neuvedomujú, že záclony sú skvelým domovom pre prach. Vymeňte ich radšej za žalúzie. Niežeby tie mali magickú moc a prach nepriťahovali, ale už na prvý pohľad je jasné, že ich treba pretrieť a navyše s tým nemáte toľko roboty, ako keď musíte záclony zvesiť, dať prať a potom znova zavesiť.

Áno, boj s prachom je tak trochu boj s veternými mlynmi, no keď sa budete držať týchto rád, prach udržíte na uzde a vaše zdravie sa vám poďakuje.