dec 27, 2016 Nápady pre lepšie bývanie 0 komentárov

Pár trikov ako urobiť Vašu spálňu útulnejšou

Radi sa obklopujete príjemnými vecami a trávite svoj voľný čas v spoločnosti rodiny a priateľov. Po náročnom pracovnom dni si s obľubou doprajete šálku teplého čaju alebo kvalitnej kávy. Pohodlne sa usadíte do obývacej izby a sledujete televíziu, alebo sa rozprávate s deťmi. Jednoducho máte svoj domov, svoje obľúbené činnosti a pohodlie. Ak si chcete takúto atmosféru vytvoriť aj v spálni, ponúkame Vám pár ojedinelých nápadov.

Pár trikov ako urobiť Vašu spálňu útulnejšou

Navoďte si pocit tepla

Vzhľadom k tomu, že sú mrazivé dni a je tu zima, dostávame sa do situácií, kedy musíme siahnuť po ďalšej hrejivej vrstve. Deka je nielen estetickou prikrývkou, ale aj hrejivým pomocníkom. Pri jej výbere si ako pri viacerých veciach musíme dávať dobrý pozor na rozličné faktory. Môžeme si vybrať podľa farby, podľa atraktívneho vzoru, ale najdôležitejšie je zamerať sa na kvalitný materiál. V prvom rade by mal byť taký, ktorý vydrží dlhšiu dobu. Ubezpečte sa, že si vyberáte správne tkaniny, z ktorých je deka vyrobená. Ideálne sú bavlna, flis, kašmír alebo vlna.

Vyberte si správne osvetlenie

Pohodu v spálni môže navodiť aj vhodne zvoleným osvetlením. Jemné pri spánkovej časti, aby nerušilo iné ešte spiace osoby. Výraznejšie svetelné body v časti, kde sa obliekate a vyberáte svoje oblečenie. Ak si chcete v nočných hodinách oddýchnuť popri jemnom svetle, zvoľte malú lampu v tmavších odtieňoch. Pokiaľ lampe a podobným svietidlám príliš neholdujete, k dispozícií sú na trhu rôzne možnosti ako osvetliť časť čela postele, či jednotlivé rámy obrazov, ktoré skrášľujú vašu izbu. Dnešné ponuky nepoznajú takmer žiadne hranice a ich výhody si určite naplno užijete.

Ideálne kombinujte

Farebné prevedenie a kombinácie jednotlivých materiálov s nábytkom, vedia tiež navodiť správnu atmosféru. Farby evokujúce pocit tepla, akými sú, červená a oranžová, pripomínajúce jeseň, béžová a hnedá, alebo naopak slnečný deň, žltá a belaso modrá. Ideálne je aj skombinovanie záclon a závesov, malých vankúšov a koberčekov, či použitie výrazných aztéckych vzorov. Nábytok v tlmených farbách, dizajn dreva, malé komody a nočné stolíky. V ideálnej kombinácií si v spálni vytvoríte tú svoju a správnu idylku.

Využívajte priestor

Sto ľudí, sto chutí. Každý z nás má svoje predstavy a chute. Jeden ideál pre všetkých neexistuje. Vždy je to hlavne o tom, aby ste sa cítili príjemne. Niekto nemusí príliš zaplnené priestory, naopak iný sa rád obklopuje zaujímavými vecami. Strohé kombinácie nemusia dopadnúť vždy dobre. Príliš veľa bielej môže pôsobiť neosobne. Vhodne zladený priestor a jednotnosť celkového zariadenia vytvára pocit útulnej spálne. Možno až do takej miery, že v nej nakoniec budete tráviť viac času ako v obývačke.