okt 28, 2014 Rady pri nakupovaní 0 komentárov

Výber sedačky – ako vybrať správne

Výber sedačky nie je jednoduchá vec. Najmä ak máte širokú ponuku rôznych typov, farebných prevedení a rozmerov. Správny výber je dôležitým krokom. Často sa rozhodujeme na základe nejakého odporúčania známeho alebo reklamy, ktorú sme videli na letáku alebo v médiach. Pri výbere novej sedačky by sme mali zohľadňovať viacero faktorov, ktoré sú rozhodujúce pri zariaďovaní nášho bývania. V tomto článku sa pokúsime aspoň v základných bodoch poukázať na to čo je rozhodujúce pri kúpe novej sedačky.

Najdôležitejšim paramtetrom pred výberom sedačky je náš rozpočet. Koľko sme ochotní do sedačky investovať. Je to individuálne, a každý uzná že iná cena je za sedačku tzv. sériovú a iná za sedačku na mieru. Je to na individuálnom zvážení. Na začiatku si môžeme dať poradiť v akej cenovej hladiine sa naša nová sedačka pohybuje.

Veľkosť a dispozičné riešenie obytnej izby je výrazným limitujúcim faktorom pri výbere, hneď po rozpočte. Rozľahlé, členité obývačky, tak ako ich môžme vídať v mohých časopisoch o bývaní, poskytujú neobmedzené možnosti pre experiment a fantáziu. Panelákové priestory však takéto dizajnérske úlety nedovoľujú. Napriek tomu môžme svoje hniezdočko zariadiť vkusne a štýlovo. Najprv, ale musíme zistiť, aká veľká sedacia súprava nám do izby vojde. Nemožno pritom zabudnúť na skutočnosť, že sedačku musíme do bytu nejako dopraviť. Úzke schodisko, či dvere môžu byť prekážkou. Pred kúpou si preto overte, aké rozmery bude mať pohovka v zabalenom stave. V súčasnosti sú najviac žiadané súpravy s viacerých dielov. Ich prednosťou je fakt, že si môžete vybrať iba diely, ktoré vám vyhovujú. Problémom je však ich vyššia náročnosť na priestor.

Ďalší atribút, ktorý zužuje výber je typ sedačky. Môžeme voliť sedačku klasickú (dvoj alebo viac miestnu), rohovú alebo sedačku 3+1+1, 3+2+1, 3+2+2 a  podobné zostavy. Taktiež je možná výroba sedačky na mieru. Môžeme si zvoliť sedačku rozkladaciu alebo nerozkladaciu teda pevnú. Naša sedačka môže mať úložný priestor alebo môže byť bez neho. V súčasnosti sú v ponuke aj sedačky s rôznymi polohovacími časťami alebo môžu byť fixné. Niekto na pohovke radšej leží, iný zase preferuje sedenie. Z tohto pohľadu možno sedačky rozdeliť na formálne a neformálne využitie. Ak patríte k prvému typu človeka poobzerajte sa po pohovkách s hlbšou sedacou časťou a nižším operadlom, s voľne položenými vankúšmi, s možnosťou zakúpenia taburetky umožňujúcej pohodlné sedenia s vyloženými nohami. V prípade, že sedačku bude využívať prednostne na sedenie, potom hľadajte sedačky s tvrdším matracom, užšou a vyššou sedacou časťou, pevnou a vyššou opierkou.

Ďalšim faktorom je ponuka na trhu. Ide o to čo v súčasnosti ponúka trh. My ponúkame sedačky na mieru a to doslovne. Máme skoro neobmedzenú ponuku a záleží len na Vašej fantázii.Každý z nás má iný vkus. Niekto preferuje klasický nábytok, iný zase orientálny a ďalší túži po najnovších trendoch. Dnešná ponuka dokáže uspokojiť požiadavky každého, i tých náročnejších. Katalógy výrobcov sú plné inšpirácií. Stačí si vybrať. Ak vás nejaký kúsoch nadchne, poriadne ho vyskúšajte. Na pohľad pekná pohovka totiž nemusí byť pohodlná. Ak v obchode nemajú vystavený tovar, ktorý ste si vybrali z katalógu, zistite kde by sa dal konkrétny tovar odskúšať. Preto venujte pohodlnosti a ergonómii značnú pozornosť.

Kvalita sedačky nespočíva iba v jej konštrukčnom prevedení a vypracovaní. Dôležitá je aj odolnosť použitého materiálu. Konštrukcia určuje, akú bude mať sedačka trvanlivosť. Najčastejšie sa používa drevo, prípadne drevotrieska. Najpevnejšie sú oceľové konštrukcie, najmenej odolné sú ratanové. Kvalita poťahových materiálov tiež kolíše. Pri výbere je určite dôležitá estetika, no nemali by sme zabúdať i na praktické použitie. Kožené sedačky sú symbolom luxusu a štýlu, no ich údržba je náročnejšia, najmä pri svetlých odtieňoch. Koža patrí medzi materiál, ktorý časom mení svoju farbu. Z bielej sa tak po pár rokoch môže stať žltá, či sivá. Ak máte obmedzené finančné možnosti, môžte si vybrať medzi poťahmi imitujúcimi kožu. Ich údržba je spravidla jednoduchšia. Okrem kože máte na výber nespočetné množstvo látok. Trendom súčasnosti je materiál s takzvanou teflonovou úpravou. Je vhodný najmä do domácnosti s deťmi, nakoľko jednoduchá údržba pomáha zachovať pôvodný vzhľad pomerne dlhú dobu.

Poťahový materiál by mal byť príjemný na dotyk a z hľadiska hygieny je najvhodnejšie voliť typy, kde je možné poťah vyzliecť a oprať. Ľahko snímateľné poťahy majú aj inú výhodu. Ak sa nám farebné prevedenie alebo motív prestane páčiť, bez problémov môžeme sedačku obliecť do nového šatu. Kvalitný poťahový materiál by mal spĺňať viaceré kritériá: Dobrú odolnosť voči ťahu a tlaku , vysokú pevnosť a vysokú hustota vlákien. Dobré údržbové vlastnost.Stálosť farby, odolnosť voči ošúchaniu. Odolnosť voči roztrhaniu (čím viac švov, tým mešie riziko vyťahania látky) Mnohé z týchto parametrov bežne uvádzajú výrobcovia textílií. Skúsený a ochotný predavač vám však aj v tomto smere určite poradí a vysvetlí, ktorý materiál by bol pre vás najvhodnejší.

Medzi základné funkcie náročnějších súprav patrí možnosť rozloženia, variabilita jednotlivých dielov, ich polohovateľnosť a taktiež veľkosť prípadného úložného priestoru a jeho ľahká dostupnosť. Trendom sedacích súprav je jednoduché ovládánie všetkých dostupných funkcí. Pokiaľ teda chceme nejaký diel rozložiť a natiahnúť sa k televízii alebo ustlať návšteve, nemal by tento proces zabrať viac ako pár minút. K najžiadanejším doplnkom patria najrôznejšie odkladacie plochy a poličky, ktoré môžu byť pevnou súčasťou sedačky alebo ich možno ľubovoľne premiestňovať podľa aktuálnej potreby.