jún 01, 2015 Domáce tipy 0 komentárov

Ochráňte svoj gauč pred škvrnami

Nájsť gauč, do ktorého sa na prvý pohľad zamilujete, je náročné, ale keď sa vám to podarí, rovná sa to niekedy úspechu objavenia ihly v kope sena. Ako však ochrániť svoj gauč pred škvrnami, ktoré mu ukradnú body z jeho príťažlivosti? Nie je to nič zložité, iba pár tipov a rád, ako ochránite svoj gauč.

Ochráňte svoj gauč pred škvrnami

Nakupujte rozumne

Už pri kúpe myslite na to, že vaše deti sa rady hrajú fixkami a zbožňujú čučoriedkové koláče alebo na to, že vaša mačička si ľúbi pospať na gauči. V takomto prípade je pre vás najlepší kožený gauč, ktorý vyčistíte veľmi jednoducho. Prípadne sa dobre čistí aj hladká prírodná látka zmiešaná so syntetickými vláknami.

Starajte sa o gauč

Tým, že gauč budete pravidelne vysávať, pretierať vlhkou handričkou, či valčekom na odstraňovanie žmolkov, pomôžete mu udržať si svieži vzhľad. Poznáte škvrny, ktoré vznikajú dlhodobým sedením na zaprášenom gauči? Keď svojmu gauču venujete túto starostlivosť, toto vám nehrozí.

Nejedzte tam!

Zbožňujete, keď si môžete zapnúť telku a navečerať sa pri obľúbenom seriáli? Ale už sa vám párkrát stalo, že ste sa zapozerali tak, že vám spadla špageta s omáčkou na gauč? Nuž, je najvyšší čas prehodnotiť svoje zvyky. Keď si urobíte rodinnú večeru pri jedálenskom stole a miesto telky sa porozprávate, škvrny na gauči nebudú pribúdať.

Prikryte ho

Keď sa nechcete vzdať svojho jedenia pri telke, môžete to vyriešiť lišiacky – gauč prikryte dekou, alebo keď poznáte šikovné krajčíra, dajte si pre svoj gauč ušiť prikrývku na mieru. Na takto chránenom gauči si môžete dopriať akékoľvek jedlo, pokojne si tam s deťmi a čučoriedkovým koláčom urobte piknik. Keď gauč aj zašpiníte, hodíte len pokrývku do pračky a stále ste bez škvŕn.

Keď sa „stane škvrna“

Ani tá najdokonalejšia ochrana nedokáže eliminovať nebezpečenstvo na 100 %. Keď sa vám už nejaká tá škvrna pritrafí, okamžite ju začnite ju čistiť. Záleží aj od toho, čím si gauč zašpiníte. Keď to je červené víno, najlepšie pomáha, keď gauč nasolíte a potom slanou vodou s trochou jari škvrnu zmyjete. Tiež dobrým čističom na škvrny je voda s octom, prípadne na kožený gauč silný alkohol. Na menej odolné škvrny použite čistú vodu alebo vodu s jarou. Bolo by to naozaj zlé, ak by ste sa škvŕn nezbavili. Určite sa vám to podarí.